Олімпіади інформатика та ІКТ Учитель інформатики Миколаївського НВК.
Завдання II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики 2008 рік
Завдання 1. Вчимось множити
Написати програму для множення двох натуральних чисел, кількість цифр в кожному з яких може достягати N (N<=100), наприклад, для множення вигляду: 9278969345897569872365*5705782370079678659
 
Завдання 2. Симетрія
Кожен із Вас, мабуть, знайомий з поняттям симетрії відносно прямої. Нехай на площині розміщена пряма L і точка А. Точка В називається симетричною до точки А відносно прямої L, якщо відрізок АВ перпендикулярний до прямої L і ділиться точкою перетину з нею пополам. Зокрема, якщо точка А лежить на прямій L, то точка В співпадає з точкою А.
Задано пряму L, яка паралельна одній із осей координат, і точка А. Знайдіть точку В, симетричну до А відносно L.
Вхідні дані
Перший рядок вхідного файлу INPUT.TXT містить 4 числа: x1, y1, х2, у2 – координати двох різних точок, через які проходить пряма L. Другий рядок вхідного файлу містить 2 числа хА і уА – координати точки А. Всі числа у вхідному файлі цілі і не перевищують 99 по модулю.
Вихідні данні
В вихідний файл OUTPUT.TXT виведіть числа хВ і уВ – координати точки В.
 
Завдання 3. Автобус "Фабрика меблів "НОВА".
Службовий автобус з "Фабрика меблів "НОВА" здійснює один рейс по встановленому маршруту і, у випадку наявності вільних місць, підбирає робітників, котрі чекають на зупинці та відвозить їх на фабрику. Автобус також може чекати на зупинці робітників, які ще не прийшли. Відомо час приходу кожного робітника на свою зупинку і час проїзду автобуса від кожної зупинки до наступної. Автобус приходить на першу зупинку в нульовий момент часу. Тривалість посадки робітників в автобус вважаємо нульовою.
Завдання. Написати програму BUS, яка визначить мінімальний час, за який автобус привезе максимально можливу кількість робітників.
Вхідні дані.
Вхідний текстовий файл BUS.DAT в першому рядку містить кількість зупинок N i кількість місць в автобусі М. Кожний наступний і-й рядок з N рядків містить ціле число – час руху від зупинки і до зупинки і+1 (N+1-ша зупинка – фабрика), кількість робітників К, які прийдуть на і-ту зупинку, і час приходу кожного робітника на цю зупинку в порядку приходу (1≤М≤2000,1≤N,К≤200000).
Приклад вхідних даних.
3 5
1 2 0 1
1 1 2
1 4 0 2 3 4
Вихідні дані.
Єдиний рядок вихідного текстового файлу BUS.SOL повинен містити мінімальний час, який необхідний для перевезення максимальної кількості робітників.
Приклад вихідних даних. 4
 
Повернутися назад  |   
Powered by CuteNews
Повернутися до вибору завдань
© 2013-2018. Сайт учителя інформатики Макарця В.І. All Rights Reserved. informatic.sumy.ua