Олімпіади інформатика та ІКТ Учитель інформатики Миколаївського НВК.
Завдання II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики 2002 рік
Завдання 1
Наступне слово
Умова:
Задається деяке слово, довжина якого не перевищує 80 символів, наприклад GOTO. З усіх його букв складаються всі можливі інші слова, може й безглузді, наприклад, GOOT, GOTO, GTOO, ..., TOOG. Кожна буква входить в утворене слово рівно стільки ж раз, скільки разів вона зустрічається у вихідному слові.
Потрібно написати програму, що по заданому слову будує безпосередньо наступне за ним за алфавітом слово відповідно до описаного правила. (15 балів)
Технічні умови:
Вхідний файл: INPUT.TXT.
Вихідний файл: OUTPUT.TXT.
Вхідний файл INPUT.TXT містить одне слово, що складається не більш ніж з 80 заголовних англійських букв. Вихідний файл OUTPUT.TXT містить одне слово, що безпосередньо випливає за абеткою за заданим, чи фразу “no words”, написану малими англійськими буквами, якщо потрібного слова знайти не вдається.
Приклади вхідних і вихідних файлів:
Input.txt
APAQ
Output.txt
APQA
 
Input.txt
Z
Output.txt
no words
 
Завдання 2
Маршрути
Умова:
У місті є N зупинок і М маршрутів автобусів. Необхідно знайти один з найшвидших шляхів між двома зупинками І і J, якщо відомо, що пересадка вимагає в три рази більше часу, ніж проїзд між сусідніми зупинками будь-якого маршруту. Маршрути передбачаються двосторонніми. Час руху між сусідніми зупинками однакові для всіх маршрутів. (20 болів)
Технічні умови:
Вхідні дані: N, M, I, J; для кожного маршруту кількість зупинок у маршруті і номера зупинок.
Вихідні: послідовність зупинок, маршрутів і пересадок.
 
Завдання 3
Огорожа
Умова:
Робітники хочуть огородити площадку для проведення будівельних робіт. Для цього вони повинні використовувати К секцій загорожі. Довжина кожної секції загорожі не перевищує 1000 метрів. Необхідно визначити, яку максимальну площу можна обгородити наявними секціями. (30 балів)
Технічні умови:
Перший рядок вхідного файлу input.txt; містить К (К<=100). Другий рядок містить К цілих чисел - довжини наявних cекцій загорожі. Вихідний файл output.txt повинний містити одне число - максимальну площу, яку можна обгородити (з точністю 3 знаки після коми).
Приклади вхідних і вихідних файлів:
Input.txt
3
3 4 5 
Output.txt
6.000
При написанні програм (розробці алгоритму) звернути увагу на оптимізацію роботи алгоритму. При розв'язанні задачі в “лоб” методом  простого перебору, журі олімпіади зобов'язане оцінювати результат роботи програми в 50% від загальної кількості балів за задачу.
Повернутися назад  |   
Powered by CuteNews
Повернутися до вибору завдань
© 2013-2018. Сайт учителя інформатики Макарця В.І. All Rights Reserved. informatic.sumy.ua