Олімпіади інформатика та ІКТ Учитель інформатики Миколаївського НВК.
Завдання II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики 2011 рік
Завдання 1. Школа-семінар (50 балів)
 
Організовуючи роботу школи-семінару «Нові інформаційні технології в освіті» у процесі роботи якої планується виступи кожного з N учасників по окремими темами (кожен учасник проводить одну лекцію) організатори розуміють, що висвітлення деяких із запланованих тем лекцій може вимагати попереднього ознайомлення з іншими темами, що пропонуються на семінарі. (Так для прикладу, припустивши, що серед тем лекцій, які виносяться на семінар є такі: а) Методи сортування масивів; б) Основні способи організації масивів в пам’яті ПК, зрозуміло, що лекція по темі б) повинна бути прочитана скоріше ніж лекція на тему а).
Враховуючи цей факт, перед організаторами постало питання запланувати виступи учасників. Інакше кажучи всі N запропонованих лекцій розподілити на К днів роботи школи і в межах дня розмістити їх в певному порядку. Кожен із лекторів семінару, попередньо, з списку всіх запропонованих лекцій, вказує ті теми лекцій, які на його думку, повинні бути розглянуті до того моменту, коли він буде виступати з своєю лекцією. Для і-го учасника такий список позначимо Мі. Скласти програму, яка виступить «помічником» для організаторів школи-семінару. А саме, програму яка, аналізуючи списки М1, М2, …, МN знаходить один із можливих варіантів розкладів виступу учасників в процесі роботи семінару (список виступаючих і порядок їх виступів на кожен з днів), причому кожен день проводиться однакова кількість лекцій (винятком може бути перший день роботи семінару, коли лекцій може бути менше ніж в інші дні).
 
Вхідний файл:
В першому із рядочків файлу Іnput.txt задано через пропуск – N, K.
Кожен і-тий рядок з N наступних рядків файлу задає відповідно список тем Мі, числа в рядку відділені пропуском.
Вихідний файл: OUTPUT.TXT
Вихідний файл повинний містити N рядків. У і-му рядку повинен бути список лекцій і-го дня, перелічених в порядку їх проведення.
 
Завдання 2. Євро 2012 (25 балів)
 
При підготовці до проведення футбольного турніру Євро 2012 серед юнаків, спонсором якого виступає «Фабрика меблів «Нова», постало завдання підготувати N-м’ячів? пофарбувавши кожен з них в два кольори (одна половина м’яча в синій колір, а друга в жовтий). Процес фарбування м’яча складається з двох етапів: нанесення фарби (занурення половини м’яча в посудину з фарбою) і його сушка. Для якісного виконання сушки виготовили спеціальний пристрій-сушка. Пристрій-сушка являє собою K – гнізд в кожне із яких можна помістити одну половину м’яча. Для просушування половини м’яча необхідно, щоб вона знаходився в одному із гнізд пристрою 3 год. Враховуючи, що експлуатація такого пристрою несе немалі матеріальні затрати, виникло питання оптимізації його роботи в часі. Для заданих N, K знайти мінімальний проміжок часу, за який можна просушити всі м’ячі.
Допоможіть організаторам турніру, написавши програму, яка знаходить мінімальний час, необхідний для сушки потрібної кількості м’ячів.
Технічні умови:
Вхідний файл: INPUT.TXT
У першому рядку через пропуск записано N та K (1<=N, K<=1000).
Вихідний файл: OUTPUT.TXT
Вихідний файл повинний містити число, яке задає шуканий час.
 
Приклади вхідних і вихідних файлів:
Приклад 1
Input.txt
8  3
Output.txt
18
 
Приклад 2
Input.txt
11  5
Output.txt
15
 
Завдання 3. Цікаві числа (25 балів)
 
Натуральне число називається цікавим число, якщо воно рівне сумі факторіалів його цифр. Зауважимо, що число 145 є цікавим числом, враховуючи, те що має місце рівність 1!+4!+5!=1+24+120=145. Знайти суму всіх цікавих чисел x які знаходяться на проміжку K<=x<=N.
 
Технічні умови:
Вхідний файл: INPUT.TXT
У першому рядку через пропуск записано N та K (1<=N, K<=1000).
Вихідний файл: OUTPUT.TXT
Вихідний файл повинний містити число, що вказує суму всіх цікавих чисел з проміжку.
Повернутися назад  |   
Powered by CuteNews
Повернутися до вибору завдань
© 2013-2018. Сайт учителя інформатики Макарця В.І. All Rights Reserved. informatic.sumy.ua